Biti ili izgledati lijep?


Dok sam čekao na red kod svog frizera želio sam da skratim vrijeme i posegnuo sam za časopisima koji su mi bili na dohvat ruke. Naravno, to su bili časopisi čija glavna tematika je ljepota i zdravlje. Dok sam listao stranice imao sam priliku da po ko zna koji put slušam propagandu o korisnosti lijepe kože. Od dizajnera preko modela i glumaca stalno se propovijeda da je za seksipilan izgled neophodno biti prelijep i oblačiti se tako. Suprotno poslovici da je ljepota u oku promatrača, časopisi Glamour, Vogue, Cosmo i slični, definišu i prodaju ljepotu. Tako je većina stranica ovih časopisa ispunjena reklamama a ne člancima. Uglavnom, treba da prelistate 30ak stranica da bi došli do sadržaja: šta jedu slavni (to bi i vi trebali) i par savjeta za dobar sex. That's all.
U suštini, poruka je sledeća: sreća je biti poput njega ili nje, sreća se nalazi na površini tvog tijela. Tvoja sreća je tvoj omotač, ona blista kroz tvoj epidermis. Zato je glavni poziv: “Otpustiće te sa posla ako se udebljaš,” “Zaustavite stres, izgubite na težini,” “Izgubite debljinu za manje od 4 sedmice,” i tako dalje i tako dalje. Sedam miliona žena sa poremećajem u ishrani potvrđuju učinkovitost ove poruke. A sa pravim tijelom dolazi potreba i za pravim izgledom. I onda nam za samo “šaku dolara” ovi fantastični i istinoljubivi izvori prenesu tajnu kako to rade prave zvijezde. Da li je to onda članak ili reklama? Ma koga briga!
Naravno, u tim časopisima niko nam uopšte i ne govori da postoji čitav svijet razlika između izgledati lijep i biti uistinu takav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *