Hanuka

Kada govorite (i slušate da govore) o jevrejskom narodu, šta vam prvo padne na pamet? Neko je ovako odgovorio: „Patnja, Mojsije, patnja, Avram, patnja, Izrael, patnja, šabat, patnja, Pesah …“ No istinski doprinos ovog naroda je mnogo veći od velikog broja nobelovaca sa različitih polja. Evo pet stvari koje je jevrejski narod dao cijelom svijetu:

1. monoteizam: vjera u jednog Boga

2. izlazak: pojam slobode

3. šabat: pojam odmora od rada

4. hrišćanstvo

5. islam

Ovaj narod je nepravedno dugi niz godina bio poisnut u stranu. Neki od ranih crkvenih otaca su željeli da prekinu veze hrišćanstva i judaizma te su to uradili na dva načina: optuživši cijeli jevrejski narod za smrt Isusa iz Nazareta i promijenivši religijski dan odmora sa subote na nedjelju (uz svesrdnu pomoć cara Konstantina i rimskog biskupa). Danas ga opet bezrazložno, sada uz pomoć američke političke (i vojne) sile prečesto guraju u prvi plan, ponekad na uštrb nekih drugih naroda. Povod za pisanje ovog posta jeste Hanuka, jevrejski praznik koji je počeo juče.

167. godine prije Hrista Juda Makabejac je poveo ustanak protiv sirskog cara Antioha IV. Razlog je bio obeščašćenje oltara (a samim tim i hrama) u Jerusalimu. Car je podigao oltar u čast Zevsa i silom pokušavao da helenizira ovaj narod. Nakon par godina borbe, Juda je uspio sa svojom grupom da izbace Sirijce iz hrama, očisti hram i ponovo ga posveti. Hanuka se slavi ne toliko kao uspomena na rat i pobjedu nego kao praznik čuda koje se desilo za vrijeme okupacije hrama: svijetnjak je nastavio goriti iako nije bilo dovoljno ulja.

Pošto se slavi krajem decembra često se miješa i misli kako je to jevrejski božić. No ovaj praznik takođe čuva uspomenu na očuvanju ličnog opredjeljenja usred nasilnog poticaja ka promjeni istog. On je više od slavljenja tolerancije: to je slavljenje slobode, slobode da se izabere, slobode da se odupre nasilnom nametanju mišljenju, slobode da se vjeruje i slobode da se ne vjeruje.

Ovo je potrebna poruka za sve one krajeve, poput moje zemlje, koja posjeduje više nacionalnosti i više vjerskih opredjeljenja. A za Jevreje: Hag Sameah!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *