Ima li smisla čestitanje Nove godine?

Kada čestitamo nekome sretne praznike, šta u stvari govorimo? Šta znači izraz „Sretni praznici,“ „Sretna Nova godina“? Šta znači uopšte riječ „sretno?“ Svaki ovaj izraz u sebi sadrži potencijalnu želju koja bi trebalo da se ostvari: „Neka praznici budu srećni, proteku u sreći,“ „Neka Nova godina bude sretna.“ Ali odakle nam sam pojam za sreću? Od čega ona zavisi ukoliko mi možemo da je drugome poželimo? 

Postoje dva (bar sam ih ja toliko pronašao, za sada) moguća objašnjenja za ovo pozdravljanje. Prvi podrazumijeva da su svi događaji koji se dešavaju u našem životu djelo sila koje su izvan našeg uticaja, najčešće definisane pojmom „sudbine“ ili nečije (predodređene) sreće / nesreće. U ovom prvom pristupu, nema mjesta za bilo kakvu Ličnost koja je negdje iznad i upravlja nečim, ona je dio drugog pristupa ovom pitanju. Zato ovakvim izražavanjem (ili bolje rečeno ovakvim slaganjem slova – riječi) mi apelujemo na te neodređene i često gluve sile da se smiluju i da podare sreću. Ovo je nedosledan pristup: ukoliko ne postoji niko na nebu ko može da vas čuje, ukoliko je sav skup događaja u nečijem životu stvar „sreće i sudbine“ onda nema mnogo smisla u prizivanju sreće na bilo koga. To je tzv. fatalističkki pristup u kome čestitanje više liči na magijski pristup u kome je „srećno“ jedan od glavnih magijskih termina.

Za samo čestitanje i željenje sreće nekome, mnogo više smisla ima pogled na svijet koji podrazumijeva postojanje jedne Više Sile, koju različiti jezici i religiozni konteksti različito nazivaju: Bog, Jahve, Alah. Ako On zaista postoji, onda ima smisla nekome poželjeti sreću, jer to tada podrazumijeva mogućnost komunikacije sa tom Višom Silom i skromna molba da to Biće podari sreću nekome drugom, a ne samo meni; da djeluje u njegovu korist, a ne samo moju. Šta više, čestitanje onda čak doseže i formu molitve gdje se ja pojedinac zalažem za dobro drugih, najčešće „svih ljudi dobre volje.“ Tako monoteizam, kao jedan od oblika religije, najbolje odgovara ovom pozdravu: vjera da postoji Bog koji je zainteresovan za dobro ljudskih bića koje je stvorio i za koje brine. Nesreća i zlo se u ovom konceptu razumije kao rezultat djelovanje negativne sile, đavola, koja se suproti pozitivnoj Bogu, ali koja nije jednaka u sili i moći, nego je ograničena do granice Božjeg dopuštanja (za ovaj koncept vidjeti više u biblijskoj knjizi o Jovu, posebno 1. i 2. poglavlje). Samim tim, zazivanje sreće nad nekim podrazumijeva i stajanje na stranu te pozitivne Ličnosti, što po učenju monoteizma, ne može ostati samo na nivou riječi nego treba da pređe i na naša djela. Tako je najbolja kombinacija čestitanja ona koja obuhvata i pomaganje onima kojima je pomoć potrebna, ali ono pomaganje koje izbjegava medijsku pažnju i reklamu za učinjeno dobro djelo.

U ovom kontekstu, svima vama želim lijepu, dobru, sretnu, blagoslovenu Novu godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *