Šta je uopšte ljubav?

Papirni, elektronski i svi ostali mediji će danas ponavljati kako je Valentinovo, dan zaljubljenih i objašnjavati na milion (različitih) načina ko je bio Valentin po kome je ovaj dan dobio ime. Jedan od zanimljivih tekstova o tome možete pročitati ovdje. Ono što je mnogo važnije za današnje ljude jeste definisanje ljubavi. Jer, mi ćemo reći:

Volim čokoladu!

Volim svog oca!

Volim svoju ženu!

Volim svoju ćerku!

Volim svoju zemlju!

I stotine drugih “volenja” koje se međusobno uveliko razlikuju. Dok je za naš jezik neophodno sagledavanje konteksta da bi razumjeli o kojoj vrsti ljubavi se radi (mada ni to ponekad ne pomaže), neki drugi jezici su razvili različite riječi za različite vrste ljubavi. Tako na primjer u grčkom jeziku postoje, pored ostalih, tri različite riječi za ljubav. Jedna od njih je opisana glagolom φιλεο i označava onu najčešću, opštu vrstu ljubavi. Neki kažu da ona posebno obilježava ljubav unutar porodice. Kako god, ovo je prva, recimo opštija riječ za ljubav.

Druga vrsta ljubavi je opisana grčkom imenicom ερως što znači “požuda.” Ovo je takođe ime jednog od najpoznatijih bogova iz grčke mitologije, boga Erosa koji je prikazivan kao mali dječak sa krilima i strijelom kojom gađe ljude nakon čega se oni zaljube. Njegov pandan u rimskoj mitologiji je Kupidon. Njena prvenstveno obilježje je osjećanje seksualne privlačnosti.

Treća vrsta ljubavi je opisana riječju αγάπη koja se možda najbolje definiše kroz novozavjetni koncept ljubavi koja se žrtvuje za druge, koja nesebično voli. Najpoznatija oda takvoj ljubavi je zapisana od strane apostola Pavla u njegovom prvom pismu crkvi u Korintu. Neke od riječi iz te poeme su:

“Ljubav je strpljiva, ljubav je dobra; ona ne zavidi, ne hvališe se, ne pravi se važna; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve podnosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav nikad ne prestaje…” (1. Korinćanima poslanica, 13. poglavlje)

Ova poslednja definica ljubavi uveliko može pomoći ljubavi prve i druge (i svake ostale) definicije ljubavi. Danas je uveliko nejasno šta je to ljubav, jer se ona najčešće poistovjećuje sa seksualnošću i seksualnim odnosom, čak (ili posebno) na dan zaljubljenih. Tu zbrku je malo ko u muzici, čini mi se, bolje opisao od Alexandera Nestora Haddawaya, malo poznatog muzičara sa Trinidada svojim hitom iz ‘93 “What is Love.” U njoj on postavlja ovo drevno pitanje uz molbu da ne bude povrijeđen, jer očigledna seksualna ljubav (ερως), izražena lascivnim plesom (u originalnom prvom spotu ove pjesme), donosi bol i razočarenje budući da nije propraćena nijednom karakteristikom αγάπη ljubavi.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0YXuq25BMVI&w=480&h=390]

Ako se i ne slažete sa ovom podjelom i porukom, bilo bi pošteno da tokom izražavanja svoje ljubavi drugoj strani, na dan sv. Valentina i na svaki drugi dan, (po)kažete na koju to ljubav mislite. Ona bar toliko zaslužuje, da bi izbjegla da bude povrijeđena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *