Psihologija lajkovanja

Svi znamo takve osobe na fejsbuku. One koje sve što vide lajkuju- hajde da jednu takvu osobu nazovemo Marko. Mačka vam se razbolela? Dobili ste posao? Otišli ste u šetnju? Probali ste suši? Tužni ste? Ne brinite. Sve će to Marko da lajkuje. Kako možemo da razumemo Markovo ponašanje? Društvene mreže najviše koristimo da se povežemo i komuniciramo sa drugima, a čin lajkovanja postao je sredstvo stvaranja nekog vida saveza. Da li Marko ipak previše koristi ovo sredstvo?

“Sviđa mi se” ili “Lajk” na fejsbuku, pojavio se kao brz i jednostavan vid komunikacije sa drugima. Ako neko postavi bilo šta bar malo pozitivno, sve što Marko treba da uradi da pokaže da je video, jeste da klikne LAJK, i njegov komentar i priznanje pojavljuje se kao “palac gore”. Lajk dugme omogućava Marku da potvrdi svoje online prisustvo. Na taj način se oseća bitnim delom društvene mreže, i pokazuje da želi da se poveže sa pošiljaocem. Lajkovanje stvara osećaj pripadnosti i privlači pažnju drugih. Kada Marko nešto lajkuje, ne samo da objavljuje svoje prisustvo i povezuje se sa pošiljaocem, već i sa prijateljima pošiljaoca. Sada je cela mreža svesna povezanosti Marka i pošiljaoca.

Nažalost, mnogi ne shvataju koliko je važno adekvatno lajkovati. Ako Marko lajkuje samo da bi lajkovao, brzo će biti označen kao “mirođija u svakoj čorbi”. U odsustvu pravih bliskih odnosa, lajkovanje svega što neko pošalje šalje poruku neautentičnosti, pogotovo ako Marko lajkuje statuse koji zahtevaju empatičnost. Ako nije u pitanju blizak odnos, lajkovanje važnih životnih događaja (veridba, novi posao, novi stan, diplomiranje i sl) doprinosi povezanosti. Lajkovanje svakodnevnih događaja rezervisano je za bliske kontakte. Primetno je i pomalo čudno kada neko lajkuje ili komentariše vaš status a poznajete se vrlo površno.

Kako je Lajk inflitritan svuda po internetu, stvari koje vam se sviđaju postaju produžetak vaše digitalne persone. Ono što lajkujete, doprinosi vašoj online reputaciji. Ako lajkujete nešto što su vaši prijatelji već lajkovali,  potvrđujete vašu povezanost identifikujući zajedničke teme. Dakle, očigledno postoji i neki pritisak oko toga šta da lajkujete. Tako mnogi lajkuju samo one stvari koje se uklapaju u sliku o sebi koju žele da prezentuju drugima. Ako previše lajkujete- po internetu ili samo po fejsbuku, postavlja se pitanje prirode vašeg digitalnog profila.

Obratite pažnju na to šta ste u zadnje vreme lajkovali, i kakvu poruku to šalje o vašoj ličnosti. Obraćate li pažnju na to ko lajkuje vaše statuse? Kakva je vaša reakcija na lajk od strane osobe sa kojom i nemate baš puno veze?

Sve ovo, jer je lajkovanje danas tako važno…tako da, lajkujte i ovaj članak ako ga čitate na fejsbuku! Hvala!

Izvor: http://psihobrlog.wordpress.com/2011/06/04/psihologija-lajkovanja/

One thought on “Psihologija lajkovanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *