Hipertenzija

Mrzim klišee ali je zaista istina kako zdrav čovjek ima 1000 želja, a bolestan … sve znate. Znam i to da ja nisam najadekvatnija osoba koja bi trebala pisati o zdravlju. Ali, kad se dotakne vaše kože, ne možete da ćutite. Obilaženje doktora i bolnica u proteklih par mjeseci i traganje za zdravljem a ne novim lijekom navelo me da više čitam o tome. Otkrio sam (mnogi će reći točak 😉 da mali broj medicinskih stručnjaka i zdravstvenih radnika govore o izliječenju i prevenciji bolesti, a mnogo veći broj njih samo o dugotrajnom tretiranju bolesti različitim (svakim put novim, neisprobanim) medikamentima. Zato sam, želeći da pomognem meni dragoj oboljeloj osobi od visokog krvnog pritiska i da upoznam sebe (a možda i još ponekog, na ovom području nepismenog poput mene) više o zdravlju (pa i bolesti) otvorio kategoriju “zdravlje” u kojoj ćete moći pronaći neke moje prepiske na ovu temu. Dakle, hipertenzija …

… je stalno povećana vrijednost gornjeg krvnog pritiska iznad 140 mm Hg i/ili stalno povećan donji iznad 90 mm Hg. Optimalne vrijednosti za sve uzraste i polove je 120/80. Hipertenzija izaziva moždani i srčani udar. Nju potiču:

  • prevelik unos soli
  • gojaznost
  • ateroskleroza
  • nedostatak vježbanja
  • pušenje
  • alkohol

Umjesto stalnog korištenja antihipertenziva (lijekova koji smanjuju pritisak) treba uticati na potencijalne izvore hipertenzije (gore spomenute). Osim toga, unos dosta vlakana, malo masnoće, mnogo svježeg sirovog voća i povrća. Umjesto soli dodavajte limunov sok, peršin, luk.

Dnevne potrebe soli odrasle osobe iznose manje od 2400 mg. Zato je dobro pogledati tabelu sa iznosom soli u namirnicama koje se često konzumiraju:

Neke prerađene namirnice (100 g) soli (mg)
pecivo 553
čips 594
kokice 884
kečap 950
margarin 994
krekeri sa sirom 995
feta sir 1100
topljeni sir 1260
dimljena šunka 1440
pržena slanina 1600
riblja pašteta 6246

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *