Ep – 5 :: Otkrij vlastitu priču

Biblija tvrdi da je dala tu priču koja objašnjava većinu naših pitanja. Ja ne govorim o religioznosti, o odlasku u crkvu i lijepom ponašanju. Ne o nekim samoprozvanim svecima i dogmama. Znam da je to ono na šta većina ljudi pomisli kada se sjeti Biblije. Ali to je pogrešno. Postoji nešto više. Mnogo više. I to više je ono za čim većina od nas čezne cijelog života. Priča. Ep. Nešto skriveno u drevnoj prošlosti. Nešto opasno što se sada otkriva. Nešto što u budućnosti čeka na nas, da ga otkrijemo. Neke ključne uloge za nas, da ih odigramo. Biblija govori da postoji Autor i da je on dobar, suština svega što je dobro i lijepo i istinito, jer je on izvor svih tih stvari. Govori nam da je on stavio težnje našeg srca u nas jer nas je stvorio da živimo u Priči. Upozorava nas da je istina uvijek u opasnosti da bude izvrnuta i korumpirana i ukradena od nas, jer postoji Zlikovac u Priči koji mrzi naša srca i želi da nas uništi. Poziva nas u Priču koja je istinitija i dublja od bilo koje druge, i uvjerava nas da ćemo pronaći smisao naših života.

Šta ako? Šta ako sve velike priče koje su vas ikada pokrenule, donijele radost i suze – šta ako vam one govore nešto o pravoj Priči u kojoj ste rođeni, o Epu u koji ste ubačeni? Mi nećemo početi shvatati naše živote, niti šta je to takozvano jevanđelje o kojem neki govore, dok ne shvatimo priču u kojoj smo pronašli sebe. Jer kada ste rođeni, rođeni ste u Ep koji se odigrava dugo vremena. To je Priča o ljepoti i intimnosti i avanturi, Priča o opasnosti i gubicima, heroizmu i izdaji.

„To je svijet magije i tajne, duboke tame i svjetlucavih zvijezda. To je svijet gdje se dešavaju strašne stvari, ali i predivne takođe. To je svijet gdje se dobro bori protiv zla, ljubav protiv mržnje, red protiv haosa, u velikoj borbi gdje je ponekad teško biti siguran ko pripada kojoj strani jer su pojave beskonačno prijevarne. Ipak, uprkos njegovoj konfuziji i divljaštvu, to je svijet gdje borba u konačnici ide prema dobru, gdje su sretno živjeli do kraja, i gdje na duge staze sve, i dobro i zlo, biva prepoznato po svom pravom imenu… To je bajka o jevanđelju s, naravno, jednom bitnom razliom u odnosu na sve ostale bajke, a to je da se za ovu tvrdi da je istinita, da se nije desila samo nekada davno, već da se nastavila dešavati otad i još uvijek se dešava.“ (Frederick Buechner, Govoreći istinu).

Trčim pred rudu. Vlastitim čitanjem sami je otkrijete. Tu priču. Za sebe.

(iz knjige Ep, John Eldrege)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *