Svitac traži prijatelja

Jedne ljetnje večeri izlete svitac iz trave, podiže svoj plavičasti fenjer i poče da trči tamo-amo. Šta li to traži? Prijatelja on traži! Jer svi imaju po nekog, imaju mnogo prijatelja, a on jednog jedinog.

A kakva je sreća imati prijatelja i igrati se s njim! Tako je poželio da i on ima bar jednog prijatelja i pođe da ga traži. Letio je tako, letio kad ču u travi neko šuštanje. Izdiže fenjer da pogleda šta je i spazi skakavca kako uzbuđeno žuri nekud. “Skakavčiću, skakavčiću” – pozva ga svitac. “Šta hoćeš?”” Odazva se skakavac. “Želiš li da mi postaneš prijatelj?” “Želim.” “E, pa onda hajde da se igramo,”obradova se svitac.

“Dobro,” saglasi se skakavac, ali malo kasnije; moram da potražim svog bratića. Vrlo je nestašan. Negdje se izgubio, a već je mrak. Još se nije vratio kući pa je majka vrlo zabrinuta. Poslala me je da ga pronađem. A ti si došao u pravi čas. Hajde, osvijetli mi put i pomozi mi da ga pronađem.”

“E, ne mogu da ti svijetlim,” odgovori svitac. “Moram da idem da tražim prijatelja.” Dižući svoj plavičasti fenjerčić, svitac odlete dalje.

Opet je letio tako okolo kad ču u travi neki šum. Podiže fenjer da vidi šta je to, kad ugleda jednog mrava koji je grabio naprijed, noseći veliki tovar. “Hej, ti!” pozva ga svitac. Mrav se odazva. “Hoćeš li da mi budeš prijatelj?” “Hoću,” odgovori mrav. “Onda pođi sa mnom da se igramo.” “Dobro,” saglasi se mrav. “Samo čekaj da donesem kući ovaj tovar. Baš si dobrodošao jer sam zalutao. Hajde pomozi mi da pronađem put.” Ali svitac reče: “Ne mogu da ti pomognem, jer moram da tražim prijatelja.” Sa tim riječima podiže svoj fenjerčić i ode dalje.

Jedne ljetnje večeri svitac je opet trčao tamo-amo sa svojim uzdignutim plavim fenjerčićem. Šta li on to opet traži? Još traži prijatelja. Pa zar ga nije već našao? Nije. Draga djeco, vi svi znate kako se može steći prijatelj. Naučite i svica, jer on stalno leti unaokolo tražeći ga. Kako je samo umoran!

Su Ju Đin

Naravoučenije: “Ko ima prijatelja valja da postupa prijateljski: jer ima prijatelja vjernijih od brata” (Priče Solomunove 18:24)

One thought on “Svitac traži prijatelja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *