“The Venus Project” stiže u Banja Luku

Znam, znam … Reći ćete kako su sve dobre ideje kroz istoriju imale protivnike u svom početku. Ili, kako znamo da nešto što nije imalo priliku da se primijeni ne funkcioniše? Možda mi na Balkanu zaista nemamo poštovanja ni spremnosti za napredak i razvoj te jedino što možemo da ponudimo jeste kritika i ismijavanje stranog i nepoznatog. No prije nego što ovako šta pomislite, pročitajte ostatak teksta. 

Krenimo redom, šta je uopšte Venus Project? Ne, to nije najnovija sekta. To je organizacija koja nudi predlog kreiranja novog i drugačijeg društva nazvanog “Ekonomija zasnovana na resursima”. Njen rad ima za cilj razvijanje i održanje mirne i održive globalne civilizacije. To je alternativa svim postojećim predlozima i sistemima ljudskog udruživanja i organizovanja u kome bi “rat, siromaštvo, glad, dug i nepotrebna ljudska patnja bili posmatrani ne samo kao nešto što se može izbjeći nego kao nešto potpuno neprihvatljivo.”

Kako će se ovo postići? 96godišnji čika Jacque Fresco je dao cijeli plan implementacije svoje ideje, o tome možete pročitati ovdje ili pogledati njegov nagrađivani film. Tehnologija je glavno oruđe za stvaranje zemaljskog raja. Ali, nešto ipak nedostaje ovom modernom Da Vinčiju.

Fresco smatra da ćemo u ekonomiji zasnovanoj na resursima prerasti svaku osnovu za nezdravu ljudsku agresiju. Kada uklonite brige potrošačkog društva kao što su krediti, razna osiguranja i porezi, ekonomska recesija, mogućnost gubitka posla, vi ćete ukloniti i uzroke koji stvaraju osjećanja zavisti, pohlepe i natjecanja te će naši životi biti smisleniji, kaže Fresco. Izobilje će ukloniti pohlepu, ponavlja i njegova saradnica Roxanne Meadows.

Kakva naivnost?!

Zašto to mislim? Pa postoji nekoliko činjenica kojih se trebamo podsjetiti prije nego dopustimo ovoj ideji da se učvrsti.

– Slične ideje pronalaze svoje korijene u pisanju Platona (“Država”), Marxa  i Engelsa te sir Thomasa Mora. Fresco hvali Marxa kao naprednog čovjeka svog vremena, a komunizam se razlikuje zbog upotrebe novca – Frescov sistem izbacuje novac iz upotrebe. Neuspjeh komunizma vidi u tome što nije uspio da stvori izobilje resursa.

– Ne možemo zanemariti činjenicu da ovo nije prvi pokušaj provođenja ovako utopističke ideje gdje jedan odlučuje šta je dobro za sve.

– Hrišćani (pa i sledbenici nekih drugih religija) se neće složiti da je ono negativno u čovjeku stvar okruženja i okolnosti nego unutrašnje pokvarenosti. Unapređenje okruženja zahtijeva “popravljenje” i čovjeka, a ne samo vanjskih faktora. Fresco tvrdi kako moralne osobe nisu dovoljne ako nema dovoljno sredstava te da su koncepti predstavljeni ovim projektom u skladu sa većinom religijskih učenja u svijetu

– Fokus ove ideje je u potpunosti na materijalističkom aspektu ljudskog života, kao da ne postoji ništa drugo. U njegovom futurističkom svijetu, duhovnost je dopustiva ali nema nikakvu posebnu niti pozitivnu ulogu.

– Sve većem broju stručnjaka i laika je sasvim jasno da smo poprilično zakasnili kada su u pitanju resursi i da riječ “održivost” možemo da zaboravimo. Sve je manje određenih prirodnih resursa, a neki su dovedeni u stanje gdje je obnavljanje nemoguće.

– Pitam se gdje živi ovaj čikica? Zar on ne vidi da su upravo ekonomski i tehnološki naprednija društva (države) kroz cijelu istorije (kao i danas) bile te koje nisu mogle da zaustave svoju pohlepu?

Da ne bude zabune, sloboda mašte i razmišljanja, govora i dijeljenja su skroz neupitne. Lično mislim da je za rješenje problema u mojoj zemlji i mom gradu u ovom trenutku (pa i na globalnom planu) potrebno nešto više od Frescove utopije.

“Pao je u blato i osjetio cijev, 

vidio je facu bradatu i drsku, 

vidio je smrt i čuo je riječ

dobrodošli u Republiku Srpsku”

(Zabranjeno pušenje)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *