Najsiromašniji predsjednik na svijetu

Znam da ste ovo već pročitali na svim mogućim portalima, ali za dobre tekstove nikad nije kasno. :=)

Zaradio je “nadimak el presidente mas pobre”, ili “po naški”, najsiromašniji predsjednik zbog svojih nevjerovatnih odricanja! Ovaj neobičan (i nesebičan) čovjek daje čak 90 odsto svoje plate svojim građanima, tako da od 12. 500 dolara, koliki je iznos njegovih primanja, zadržava samo 1. 250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.

On je španskom dnevniku “El Mundo” nedavno izjavio: “Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje.” Hose i njegova žena, koja radi kao senatorka, takođe donira deo svojih prihoda. Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća. Njegova najvrednija kupovina je Folsvagenova “Buba” koja košta oko 2.000 dolara.
Od kada je Muhika došao na vlast 2010. godine, njegova zemlja se smatra jednom od najmanje korumpiranih na svijetu! Nije ni čudo, kada im šef države nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu i društvu svog ljubimca psa Manuele.
Njegova plata na godišnjem nivou iznosi 15.000 dolara. To je 5,8 odsto plate Dejvida Kameruna, premijera Britanije, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3.1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije, i mizernih 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.

Muhika inače živi vrlo jednostavnim i povučenim životom. On odbija da živi u predsedničkoj palati i, umjesto da se on useli, ustupio je prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasio od smrzavanja.
Prije izvesnog vremena predsednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa, upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susjedu da popravi krov posle kišne oluje.

Urugvaj je najmanja nacija Južne Amerike, nakon Surinama. Ipak, ova majušna zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspjela da izbegne svjetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

Zamislimo naše premijere, predsjednike, lidere, vođe političkih stranaka kako se odriču ogromnih primanja, skupih automobila i nevjerovatnih beneficija! Blago narodu sa ovakvim predsjednikom. Rijetkost su ovakvi ljudi! I pitam se, kako to da on nije dobio pažnju javnosti i medija kakvu zaslužuje? To dovoljno govori…

Preuzeto sa Zdravlje i sreća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *