Cijena majmuna

majmuniU malo afričko selo, došao jednom jedan gospodin, lijepo obučen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u selu i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da kupuje majmune i plaća za svakog ulovljenog majmuna 10$. Seljaci koji su znali da je šuma puna majmuna pojuriše da love majmune i čovjek ih je uredno isplaćivao, kako je i objavio. Kad je ostalo malo majmuna i kad je postalo teško da ih ulove, seljaci su prestali da mu ih donose.

Gospodin je tada obećao 20$ za majmuna i seljaci su ponovo potrčali da ih love. Opet je ponestalo majmuna i gospodin je povećao cijenu na 25$, a lovci su ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj. Sad je gospodin obećao 50$, ali majmuna više nije bilo….

On je otputovao, ali sad se njegov partner uputio seljacima i rekao: “Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj šef kupio za svoju kolekciju. Predlažem vam da ih kupite za 35$ i kad se šef vrati on će vam ih kupiti za 50$, što je bila poslednja cijena.”

Seljaci skupiše ono što su uštedili cijelog života i kupiše hiljade majmuna koji su bili po kavezima, očekujući povratak gospodina.

Od tog dana nisu više videli ni jednog ni drugog. U selu su ostali majmuni.

P. S. Imate li sad jasniju viziju kako funkcionišu finansijske berze?

2 thoughts on “Cijena majmuna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *