Bespomoćni ljekari

failure of the doctorOn je školovan, posjeduje vrhunsku aparaturu i lijekove za sve bolesti. Pravi problem nastaje kada otkrije odakle potiču simptomi, ali ne zna kako da vam pomogne. Ne radi se o nekoj novoj misterioznoj bolesti, ali je ljekar je bespomoćan. Ljudi se uglavnom žale na glavobolju, bolove u leđima, vrtoglavicu, umor, nesanicu, visok pritisak ili loše varenje. Savremena medicina bi trebalo da otkloni ovako nešto kao od šale, zar ne? Ali, ona je nemoćna! A pacijenata sa takvim tegobama je sve više. 

Iznemogla, gospođa Jana se srušila u fotelju u ordinaciji. Ovog ljeta će napuniti pedeset sedam i do prije dvije godine ljekar joj nije bio potreban. Onda su počeli jaki bolovi u leđima, vrtoglavice, nesanice i visok krvni pritisak. Išla je kod neurologa, ortopeda, interniste i ljekara za rehabilitaciju. Ima iza sebe mnoštvo preciznih, gotovo savršenih pregleda. Ništa nisu pronašli. Probala je najjače analgetike, injekcije za kičmu i elektro-liječenje. Ništa nije pomoglo. Kada zbog bolesti više nije mogla da spava, posjetila je psihijatra. Dao joj je lijekove protiv anskioznosti i depresije. San se malo poboljšao, ali su iscrpljenost i napetost još uvijek prisutni.

130012-425x282-complex-post-traumatic-stress-disorderKada sam je upitao šta ona misli, gdje se nalazi uzrok njenih problema, bez oklijevanja je rekla: “U stresu!” Prije tri godine još uvijek je radila kao prodavačica u malom butiku i sve je bilo u redu. Zatim je prodavnica bankrotirala, a poslodavac joj do danas duguje nekoliko plata. S obzirom na godine, bila je srećna što je dobila posao na blagajni u hipermarketu. Već dvije godine radi u smjenama od po dvanaest sati, pet dana u sedmici, naizmjenično za tezgom ili na kasi, neprestano na nogama i pod stresom. Kada je to potrebno, nosi gajbe sa robom. U toku smjene ima samo dvije pauze od po pola sata.

Svaki njen pokret prate kamere i supervizori – “stražari.” Najveći stres doživjela je neposredno prije Božića. Bolovi u leđima su se tada naglo pogoršali i od tada ne može da spava. Da bi mogla da živi od plate u visini 450 evra, radi i u dodatnim smjenama. Svake večeri dolazi kući kasno, potpuno iscrpljena. Suprug joj je umro prije deset godina i od tada sve radi sama, jer ne želi da opterećuje sina koji je takođe ostao bez posla. Uz sve to ima i stambenih problema. Vlasnik kuće još uvijek nije riješio neka pitanja na sudu pa stan ne može da se mijenja. Kiriju plaća 255 evra mjesečno, otkazala je sve što donosi dodatni trošak a nije joj neophodno, kao i sva osiguranja. Ograničava kupovinu, a organsku hranu zaobilazi. Voljela bi da je kupuje ali nema novca za tako nešto. O putovanju za vrijeme godišnjeg odmora može samo da sanja.

pills_2353937bZdravstveni problemi gospođe Jane su u direktnoj vezi sa njenom komplikovanom životnom situacijom. Bez svoje krivice našla se u veoma nepovoljnim društvenim uslovima. Ne može da ih riješi, a to se sve više odražava na njeno zdravstveno stanje. Obratila mi se sa nadom i povjerenjem. Savjeti da bi trebalo da se odmori, da ode na godišnji, da se opusti, da nauči da savlada stres, i da živi zdravije bili bi beskorisni pa sam radije samo ćutao. Do penzije joj nedostaju još četiri godine. Nekako će morati da izdrži. Shvatila je da ne mogu da uradim ništa osim da joj prepišem pilule za kontrolu simptoma.

Ni izdaleka ne nazirem rješenje. “Ne radim ništa drugo, samo prepisujem ljudima sedative iako znam da to neće riješiti njihove probleme. Zbog ovoga nisam ni morala da studiram medicinu. Osjećam se bespomoćno,” povjerila mi se prije sedmicu dana koleginica sa psihijatrije. Ko će posavjetovati bespomoćne ljekare?

dr Jan Hnizdil, copyright Život i zdravlje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *