“Bodies,” Robbie Williamsa


Na svom poslednjem albumu, Robbie Williams ima pjesmu pod naslovom „Bodies“ sa veoma intrigantnim tekstom, koji je prilično prožet religioznim terminima i idejama. Muzičar koji je prodao više svojih albuma u Britaniji nego bilo ko drugi u istoriji ove zemlje, sa ovim albumom je do sada zaradio 55 miliona dolara širom svijeta. Njegova svjetska turneja 2006. godine je prodata u 1.6 miliona ulaznica u samo jednom danu – što je zaslužilo da uđe u Guineess-ovu knjigu rekorda. Bilo šta da otpjeva jedan muzičar ovakvog kalibra će zasigurno imati uticaja, i to ne samo na one koji ga slušaju.
Pjesma „Bodies“ je izašla još prošle godine u septembru i obilježava njegov povratak na scenu nakon dvije godine pauze. U muzičkom spotu on se vozi jednom od američkih pustinja bez ikakvih vizeulnih aluzija na religiju, što je u velikoj suprotnosti sa tekstom koji ih je pun: Bog, (pjesma počinje ovom riječju), Isus (riječ koja se spominje 10 x u pjesmi), Isusova smrt, savršenstvo, rapture (engleska riječ iza koje stoji jedan pogled na odlazak sa ovog svijeta: Bog uzima tajanstveno ljude i oni nestaju sa ovog svijeta)…
No tekst nije čisto hrišćanski jer se u njemu pojavljuju i New age koncepti. Tako npr, Then I got laid on a ley line i Wanna feed off the energy / Love living like a deity su reference na božansku „Qi“ energiju. Dalje, u refrenu postoji referenca na budističko sveto drvo (Bodies in the Bodhi tree) ispod kojeg je, prema legendi, Buda doživio prosvjetljenje meditirajući. Na jeziku na kom se pjesma pjeva, „Bodhi“ zvuči kao i „Body“ tako da je pitanje koliki broj slušatelja će uočiti razliku.
Upućivanje na Isusa je mnogo očitije i jasnije, iako opet ne tako jasno po svom značenju. Robbie pjeva “And if Jesus really died for me /
Then Jesus really tried for me.” No ovo je prilično daleko od nekog ispovijedanja vjere u Isusovu zamjeničku smrt jer kraj pjesma ponavlja, zajedno sa horom u pozadini, kako Isus u stvari nije umro za tebe (Jesus didn't die for you).
Dio teksta u kome pjeva
“All we’ve ever wanted /
Is to look good naked /
Hope that someone can take it /
God save me rejection /
From my reflection, /
I want perfection.”


je njegov oblik izražavanja ideje koja preovlađuje, a to je opsjednutost tijelom i tjelesnim. Za druge je to opet dio narcisoidnog nihilizma kojeg vjeruju da muzičar zagovara. Kada tvrdi da moli za uzimanje sa ovog svijeta (Praying for the rapture) čini se da moli za kraj svega, jer ni u čemu u stvari i nema smisla. I kao što refren ponavlja, Bodies in the cemetery / And that’s the way it’s gonna be, čini se da se to uklapa u nihilistički koncept: svi ćemo završiti na groblju i to je mjesto gdje priča završava.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=US8cgUq_XBY&fs=1&hl=en_US]

No postmoderna komplesnost tumačenja i ovdje daje još opcija. Neki vide u tekstu ove pjesme „Plač Lucifera“ smatrajući da pjesma odslikava pad prekrasnog anđela sa neba i njegovo pretvaranje u đavola. Drugi opet u pjesmi vide kritiku na politiku američkog predsednika Busha zbog rata u Iraku: on je taj za koga Isus nije umro. Treći tvrde da je sam Robbie priznao da ne zna šta pjesma znači niti o čemu govori.
Upravo je tvrdnja ovih „trećih“ ono što želim ja da naglasim: čak i da kažemo da je to samo pjesma i da nema nikakvog posebnog značenja ne možemo izbjeći njeno interpretiranje na različite načine, a samim tim određeno tumačenje vodi do određenih akcija. Autor bilo kog teksta nema vlast nad svojim proizvodom i često su primaoci teksta upravo njegovi glavni tumači i vlasnici. Sve ovo znači da nikako ne možemo negirati uticaj duhovnosti na naš svijet i reći da nas ona ne zanima, baš kao što ne možemo negirati ni uticaj muzike koju slušamo i reći da ona ne nikako utiče na nas, da je to samo „muzika.“ Bilo da mislimo jedno ili drugo, grdno se varamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *