Angelinin film i ljubav u bosanskoj kasabi

Bosna i Hercegovina je ponovo popularna. Hvala Bogu da ne moramo voditi rat da bi bili u žiži javnosti: posjećuju nas najpopularnije žene Amerike. Ove sedmice je to bila žena bivšeg američkog predsednika Clintona (koji je poznat više po vanbračnoj aferi nego političkom uticaju), sadašnji državni sekretar Hillary Clinton. Prošlog mjeseca je to bila (bivša??) žena Brada Pitta i popularna glumica Angelina Jolie koja se odlučila upustiti u režiserske vode. Svoj prvenac je namjerila snimiti ni na kom drugom ekskluzivnom mjestu svijeta nego u BiH. Tema filma je kao i svakog drugog filma kojeg stranci snimaju u ovoj zemlji: rat i, eventualno, ljubav. Jer film se ne može prodati bez bar malo ljubavi, pa makar bila samo tjelesna.

Ali glupavim bosancima se ne sviđa ova tema, ni Angelina, ni njen film. Ne više. Neko je pročitao dio scenarija ovog filma koji priča o ljubavi između silovane žene i njenog silovatelja. Ministar kulture i sporta BiH Gavrilo Grahovac donio je odluku o poništenju odobrenja za snimanje igranog filma „Untitled Love Story,“ nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja „Žena – žrtva rata.“

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6ZCGkRC4r5s&fs=1&hl=en_US]

Veoma je zanimljivo, ako ne i bezobrazno, da žena koja nije osjetila rat i njene strahote, a koja se svakih par mjeseci razvodi i miri od svoga supruga, uči druge kako se trebaju voljeti i „poslije silovanja.“ To bi bar trebala biti poruka ovog američkog filma, kao i političara. Mada je dovoljno pogledati jutrošnje vijesti i pročitati naslove:

–          Christina Aguilera se razvodi

–          Courtney Cox se razvodi

–          Mel Gibson se razvodi (sve informacije preuzete sa portala vijesti.ba na današnji dan).

Iako vjerujem u Božju milost, oproštenje i novi početak za sve oni koji promaše u svom životu, isto tako vjerujem u sledeće svete riječi:

„Zašto gledaš trun u oku svoga brata, a ne primjećuješ brvno u svome oku? Kako možeš da kažeš svome bratu: ‘Daj da ti izvadim trun iz oka’, kad je u tvom oku brvno? Licemjeru! Prvo izvadi brvno iz svoga oka pa ćeš tek onda dobro vidjeti kako da izvadiš trun iz oka svoga brata.“ (jev. po Mateju 7:3-5).

Vrijeme je da američki političari, kao i njihovi glumci, povedu malo više računa o svojoj kući i svome životu prije nego počnu da rješavaju tuđe probleme i pokušavaju biti uzori (idoli??) tuđoj djeci. Pustite nas da se volimo i mrzimo najbolje što znamo. Bez većine vas, čini mi se, da nam je bilo mnogo bolje. Vrijeme je da ovakvim političarima i glumcima (ima li uopšte razlike?) se kaže: “Hvala, ne treba!”

2 thoughts on “Angelinin film i ljubav u bosanskoj kasabi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *