Budistički monah, tigar i šumar

Čovjeka koji je radio u šumi napadne tigar. Čovjek je uhvatio tigra za rep i tigar je počeo da trči u krug, pokušavajući da zubima dohvati čovjeka. Budistički monah, koji se tuda šetao, bio je privučen galamom, pa je piišao da vidi šta se to događa. Šumar, vidjeći monaha, povikao je: “Dohvatite moju sjekiru i udarite tigra prije nego me pojede!”

Monah, spuštajući pogled i pobožno sklapajući ruke, reče: “Žao mi je, ali ja ne mogu da ubijem tigra. Budista sam i svaki život za mene predstavlja dragocjenost, bilo da se radi o insektu, životinji ili čovjeku.” Čovjek je odgovorio: “Nemam sreću da dijelim vaša vjerovanja, pa vas molim da zauzmete moje mjesto kod tigrovog repa, a ja ću se postarati da ubijem životinju!”

Monah se složio i oni su razmijenili mjesta. Šumar je dohvatio sjekiru, stavio je na rame i ravnodušno krenuo put šume. Uplašeni monah je povikao: “Molim vas, vratite se da ubijete tigra kao što ste obećali!” Šumar je odlazeći dobacio monahu: “Bio sam tako zadivljen vašim primjerom pa sam prihvatio vaša vjerovanja.”

Naravoučenije: Prihvatanje određenog vjerovanja ili koncepta zahtijeva dosledno pridržavanje istom.

One thought on “Budistički monah, tigar i šumar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *