LICA ISUSA HRISTA: Gospodar stvaranja

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Ovaj dio obojenog stakla pokazuje jedno od prvih Hristovih lica ikada urađenih na staklu. Preko 900 godina stara, datirana od strane stručnjaka u 1070 godinu i dolazi iz crkve manastira koji se nalazi na granici Francuske i Njemačke na rijeci Rajni. Isus je okružen različitim bojama svjetla, koje ga identifikuju kao Sina Božjeg.
Obojeno staklo je korišteno u crkvama da nauči ljude o hriščanskoj vjeri i da ih učini svjesnim prisustva Božjeg. Bogate boje stakla morale su imati veliki uticaj na obične ljude. To je bila televizija srednjeg vijeka.
Lice Isusa na ovoj slici je staloženo i bez osjećanja. To je zato jer je umjetnik tog vremena želio da naglasi veličanstvo Hrista kao gospodara stvaranja. Željeli su da ga prikažu kao Boga, onako kako ga biblijski pisci predstavljaju. Slike koje prikazuju ljudsku, paćeničku stranu Isusa dolaze kasnije. Sveti Franjo iz Asiza, koji je živio nekih 150 godina nakon što je ova slika napravljena, bio je ključna ličnost u pomaganju ljudima da vide Isusa više kao čovjeka.
Jednostavnost, smjelost i staloženost ovog lica izražava važno hrišćansko vjerovanje: Isus, kao gospodar stvaranja, je iznad svake zemaljske vlasti – dobre i zle. Naši životi i naše priče su u njegovim rukama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *