LICA ISUSA HRISTA: Barcode Jesus

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Scott Blake, iz grada Savannah u državi Georgia, USA, načinio je portret koji kombinuje umjetnost sa tehnologijom. On kaže: Kao kompjuterski umjetnik, ja sam u poslu prodavanja piksela. Bar kod predstavlja tehnologiju, produktivnost i robu. To je univerzalna ikona kompjuterske revolucije.“
On je napravio nekoliko slika Isusovog lica i sva su napravljena od hiljada pojedinačnih bar kodova. Počevši sa skeniranom slikom uzetom sa hologramske kartice pokrova iz Turina, Scott je izmjerio područja svjetla na licu sa svijetlim bar kodovima, a sjenčena područja sa crnim bar kodovima. Trebalo je četiri dana da kompjuter uredi konačnu sliku, što je skoro kvadrat od 1,4 m.
Ova slika ima posebne elemente. „Koristio sam pojedine riječi iz biblijske knjige Otkrivenje koje sam stavio u bar kodove slike Isusa,“ on objašnjava. Svaki kod je napravljen od teksta iz knjige, riječi kao što su: kralj, pijesak, jaspis, vode i izliječeni.
Ovaj prikaz Isusovog lica je različit od svih drugih prikazanih jer nije posvećen jačanju vjere ili obožavanju. Umjesto toga ova slika postavlja pitanja. „Ovo lice je napravljeno u potpunosti da prikaže Isusa kao poster koji prodaje Božju riječ,“ kaže Scott. „Ovaj komad je napad na prihvaćenu sliku Hrista, kao i svetog teksta hrišćanske Biblije. Ona kuša vjeru u religiji i postavlja pitanje o istinskom značenju bilo koje vjere, bilo u Boga, tehnologiju ili u sebe.“

I zaista, svojom tvrdnjom da je “put, istina i život,” Isus suočava svakog pojedinca sa pozivom na razmtranje njegove tvrdnje kao posebne i autentične.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *