LICA ISUSA HRISTA: Isus revolucionar

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Ovaj poster je napravila nezavisna grupa hrišćanskih komunikatora iz Velike Britanije (the Churches Advertising Network). Jedan iz grupe, Peter Owen Jones opisuje poster koji u prvoj verziji imao drugačiji slogan:
„Imali smo istu sliku Isusa kao i ovu samo sa drugim natpisom ispod: „Javni neprijatelj broj jedan: otkrijte pravog Isusa Vaskrsa. I to je dobro, stvarno dobro. Mediji će poludjeti … Ali kao način komunikacije pokušao je reći da je ovaj čovjek bio pravi revolucionar – duhovni revolucionar – i to je jednostavno i lako za pamćenje.“
Drugi član ove grupe koja stoji iza slike kaže: „Isus nije razapet zato što je bio blag i krotak. On je bio prijetnja tadašnjim autoritetima. Data mu je kruna od trnja koja je bila parodija na njegove izjave o objavljivanju carstva Božjeg. Naš poster ima najprimamljiviju sliku koju je marketing mogao pronaći od svih – slika koja slobodno prikazuje Isusa u stilu dobro poznatog postera Che Guevare.“
Iako Isusa često koriste u ovom socijalnom kontekstu dizanja pobune, osnovna revolucija koju je Isus želio da podigne jeste ona koja treba da se odigra u srcu svakog pojedinca: borba protiv sebe, svoje sebičnosti i svog vlastitog grijeha.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *