LICA ISUSA HRISTA: Pokrov iz Torina

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Sveti pokrov iz Torina je najpoznatiji i najkontraverzniji danas nego ikada ranije u istoriji. Precizna istorija ovog pokrova je naravno jedna od najvrućih tematika rasprave i tajni. Otprilike dug oko 4,5 m, ovaj dio lanenog platna, nosi jasne otiske mrtvog, razapetog čovjeka, donesen iz Torina negdje oko 1578 godine, iako neki dokumenti govore da je bio poznat u Francuskoj još 200 godina ranije.
Ironično, reputacija ovog pokrova je podizana i osporavana od strane tehnologije: podignuta u XIX vijeku i osporena u XX. Prva fotografija je napravljena 1898, a negativ iz kojeg je nastala napravio je senzaciju, otkrivajući po prvi put sliku razapetog čovjeka, budući da je i sam pokrov u obliku fotografskog negativa. Testiranje putem metode karbon 14 je urađeno 1988 i na užas istinskih vjernika pokazalo da platno nije starije od 1260 godine – iako je sada i ovaj podatak dio novog napada.
Negdje 1970ih i 80ih pokrov je bio predmet silne popularnosti. U vremenu u kome je počela dominacija slike svake vrste, pokrov je bio velika priča, obećavajući jasne fotografije jednog od najčuvenijih i najneodređenijih lica svih vremena. To je takođe dijelilo i određene informacije o jednom od najkontraverznijih događaja svih vremena, takođe: vaskrsenju Isusa Hrista.
Taj događaj – koji je osnova na kojoj leži cijela hrišćanska vjera – je velika neispričana priča četiri jevanđelja. Svi svjedoci su došli na scenu nakon događaja. Ali šta ako je postojao još jedan svjedok, prisutan cijelo vrijeme? Šta ako je, ležeći u tami groba, postojalo nešto poput velikog fotografskog materijala? Kao i sjenke žrtava ostavljene na zidovima Hirošime, da li je moguće da su crte Isusa zaista oslikane na ovom platnu koje ga je prekrivalo, na neki čudesan nečin?
Sa druge strane, mnogi istinski Hristovi sledbenici se plaše komercijalizacije religije putem ovog i svakog drugog sličnog svetog predmeta. Biblija upravo zahtijeva čisti i direktni odnos sa Bogom, bez posrednika ljudskog ili bilo kakvog drugog oblika.

2 thoughts on “LICA ISUSA HRISTA: Pokrov iz Torina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *