Pušači veruju da su „gold“, „light“ i „slims“ cigarete manje štetne

Uprkos tome što su naslovi na cigaretama poput „light“ zabranjeni, pušači u zapadnim zemljama (a slobodno možemo reći, i kod nas) i dalje veruju da su neke cigarete manje štetne od ostalih. U stvarnosti, sve marke cigareta nose isti nivo rizika za pušače, uključujući i blage i one sa niskim nivoom katrana.

U istraživanju objavljenom u časopisu Addictionanketirano je preko 8000 pušača iz Australije, Kanade, Velike Britanije i SAD. Jedna petina ispitanika smatrala je da su određene vrste cigareta manje štetne od drugih. Ova lažna uverenja su bila najviša među američkim pušačima.

Trenutna istraživanja pokazuju da pušači nivo rizika procenjuju na osnovu boje pakovanja, dakle veruju da su „gold“, „silver“ i „white“ cigarete manje štetne od crnih i crvenih pakovanja. Uzrok se može pronaći u istoriji marketinga cigareta. Cigarete su nekada nosile naziv „light“ ili „mild“, a u nekim zemljama je i danas tako. Međutim, u preko 50 zemalja ove oznake su zabranje jer su netačne. U nekim slučajevima, proizvođači su jednostavno promenili natpis „light“ u „silver“ ili „gold“- Marlboro Lights je, na primer, postao Marlboro Gold. Značajan procenat pušača izjednačava boju sa nižim stepenom rizika.

Doktor Dejvid Hamond, jedan od istraživača, kaže da istraživanje pruža zanimljive uvide i dokaze za dalje akcije. „Rezultati naglašavaju lažni potencijal „slims“ cigareta koje su namenjene prvenstveno ženama. Takođe, rezultati podržavaju potencijalnu korist propisa o praznim, belim pakovanjima, koji će uskoro stupiti na snagu u Australiji. Sve cigarete će se prodavati u pakovanju iste boje, bez grafike i logotipova.“

Izvor: Psihobrlog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *