LICA ISUSA HRISTA: Rasta Jesus

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Ova slika Isusa kao crne osobe dolazi sa Kariba i od ljudi čiji preci su dovedeni kao roblje iz Afrike. Za njih, prikazivanje Isusa kao osobe bijele boje kože, koji izgleda kao trgovci i robovlasnici, je u najmanju u ruku uvredljivo. Umjesto toga, Isus je prikazan kao Rasta, pripadnik popularne kulture sa Kariba, i pojavljuje se kao onaj koji oslobađa narod od tlačenja i siromaštva.
Ovo moćno lice Isusa je slika hrišćanskog otpra prema rasizmu i nepravdi. Ona nam pokazuje Isusa koji se protivi nepravdi i koji prevrće stolove korumpiranih trgovaca svog vremena – i koji to isto čini i u naše vrijeme takođe.
To je suprotnost onom nježnom i krotkom Isusu. Ovaj Isus je ljutit zbog načina kako klase, rasa i pol se koriste za uništavanje ljudskih života. Ovo je Isus koji kaže, „ako vas Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni!“
„Afrički i azijski narodi su razvili svoje jedinstveno tumačenje Isusa jevanđelja zasnovanog na njihovoj specifičnoj kulturi, istoriji i iskustvu. Dovoljno je da se posjete crne pentekostalne crkve ili azijsko-hrišćanske zajednice, da se posluža bogosluženje i propovijedanje da bi shvatili tu posebnu hrišćansku tradiciju na djelu. „Crna teologija“ čini za iskustvo hrišćana crne boje kože početnu tačku za njihovo razumijevanje. Jedna od njihovih glavnih teza je ‘kako naše nezapadno nasljedstvo, kolonijalna prošlost i sinkretička kultura razumije značenje Boga u današnjem svijetu?’ (Robert Beckford, autor „Jesus is Dread“)

Ako je ijedna Isusova slika neophodno potrebna danas, onda je to ova: slika Isusa koji je protiv svake vrste izrabljivanja i pravljenja razlika između ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *