Sexy odeća- previše za premlade

Da li proizvođači odeće pomažu da se od mladih devojaka naprave seksualni objekti? Prema novom istraživanju, čak 30% dostupne odeće za mlade u Americi previše otkriva, ili prosto rečeno, previše je seksi.

Po mišljenju istraživača, ovi nalazi imaju ozbiljan uticaj na to kako devojke sebe procenjuju prema seksualizovanom modelu ženske fizičke privlačnosti. Sa pitanjem seksualnog identiteta suočavaju se kao jako mlade.

Prema „teoriji objektifikacije“, žene iz zapadne kulture u očima muškaraca predstavljene su kao objekti. To dovodi do razvoja samo-objektifikacije, u kojoj devojčice i devojke internalizuju takve poruke i svoje telo vrednuju po uskim standardima privlačnosti. Imajući u vidu negativne efekte samo-objektifikacije, kao što su nezadovoljstvo telom, depresija, nisko samopoštovanje, i nisko samopouzdanje, istraživači su obratili pažnju na ulogu odeće i socijali uticaj koji ima na samo-objektifikaciju tinedžerki.

U svim prodavnicama, od 5.666 odevnih predmeta, samo 69% je imalo dečije odlike (tačkice, mašnice i sl). Od preostalih 31% , 4% je imalo seksualne karakteristike (odeća koja otkriva ili naglašava pojedine delove tela), 25% seksualne i dečije, a 4% nije imalo ni seksualne ni dečije odlike. Seksualne odlike najčešće imaju haljine i majice (tako da naglašavaju grudi), i pantalone (naglasak na bokove i zadnjicu).

Oblačenje devojčica na ovakav način doprinosi njihovom ulasku u ulogu seksualno objektivizirane žene.

Izvor: http://psihobrlog.wordpress.com/2011/05/13/sexy-odeca-previse-za-premlade/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *