Kako pokvariti svoje dijete?

14232584101101. Već od prvog dana daj svojoj djeci sve što zažele. Na taj način će se u njima učvrstiti uvjerenje da je svijet dužan da ispunjava sve njihove zahtjeve, a da oni nikome ništa ne duguju.

2. Kad dijete negdje na ulici pokupi neku prljavu riječ ili psovku, smij se od srca. To će ga navesti na pomisao da ga izgovaranje takvih riječi čini zanimljivim i dražesnim. Izaći će na ulicu da svoj riječnik obogati cijelim nizom riječi od kojih će vam se dizati kosa na glavni. Ili možda neće ako su one dio i vašeg riječnika.

3. Nikada mu ne pružaj nikakvo duhovno i vjersko vaspitanje sve dok ne napuni 21 godinu, a tada mu dozvoli da samo odluči šta je najbolje za njega. Po istoj logici ne bi trebalo da ga primoravaš da govori maternjim jezikom, jer bi ono samo kad postane punoljetno možda izabralo da govori bengali ili svahili jezik.

4. Hvali ga u njegovoj prisutnosti svim susjedima i poznanicima! Pokaži svima koliko je tvoje dijete bistrije i snalažljivije od sve ostale djece, pa će i ono samo u to povjerovati.

5. Izbjegavaj da mu se obraćaš rečenicom: “Tu si pogriješio!” To bi moglo u njemu razviti “kompleks krivice”. To će ga pripremiti da kasnije, kad ga budu kaznili zbog “posuđivanja” tuđih kola, stekne uvjerenje da je društvo protiv njega i da ga progone.

2014-06-18-allowance-thumb6. Skupljaj za njim sve njegove stvari: njegove cipele, knjige, odjeću. Radi sve umjesto njega, tako da kad odraste već ima bogato iskustvo u neodgovornom ponašanju i prebacivanju svojih tereta i odgovornosti na druge.

7. Dozvoli mu da čita i gleda sve što hoće. Ne zabrinjavaj se ni zbog čega čime “puni” svoju glavu. Važno je da mu pružiš zdrave voćne sokove kad je žedno, a uopšte nije važno kakve prljave tečnosti pije iz otrovnih izvora ideja i riječi.

8. Svađaj se često u prisutnosti svoje djece sa svojim bračnim drugom, sa susjedima i prolaznicima. To će i u njemu razviti smisao za “usijanu” razmjenu riječi i za rušenje svog sopstvenog doma, ako ga bude imalo.

9. Uvijek mu daj onoliko novca za trošenje koliko traži. Nemoj da ti se dijete “sramoti” pred drugovima! Nikada ga nemoj učiti da samo zarađuje, jer ćeš time sebi i njemu ugroziti “ugled”.

19. Zadovolji svaki prohtjev svog djeteta za hranom i pićem, zadovolji svaki prohtjev svih njegovih pet čula, i ono će steći uvjerenje da je njegov prohtjev vrhovni zakon svemira, kojem se svi moraju pokoravati.

article-2413638-1BA80CFA000005DC-312_634x36911. Uvijek stani na njegovu stranu, bez obzira s kime se tvoje dijete sukobilo. Nije važno da li je tvoje dijete u sukobu sa zakonom, školom ili susjedom, ti moraš biti na njegovoj strani. Svi oni, vjerovatno, imaju predrasude prema tvom djetetu.

12. Kad tvoje dijete konačno upadne u stvarne teškoće, onda digni ruke od njega i kaži: “S njime se nikada ništa nije ni moglo postići!”

Izvor: jedan stari časopis iz 1979. godine

5 thoughts on “Kako pokvariti svoje dijete?

  1. Ех, сатира – да сатира сатире оне против којих је уперена, давно би све било у реду. Нажалост, нема вајде од сатире – ту се само писац сатире да би сав свој јед избацио из себе… Не, на негативним примерима се не учи. Овакви текстови могу мало да измаме осмех, али је то кисели осмех. Тематика је превише озбиљна, да би се оваквим текстовима могла решити.

    1. Vjerovatno si u pravu, nisam sa te strane posmatrao stvari. Bilo mi je zanimljivo što je text prilično davno napisan a temr su savremene. Dakle više sadržaj nego stil. Mada, skroz si u pravu da tema zahtijeva ozbiljniji pristup.

      1. Ima tu i poznati tekst za koji se govori da je iz starog Egipta ili tako neke stare civilizacije, o tome kako deca ne slušaju roditelje, kako nema poštovanja prma starijima,… isto tako sve “savremeno” – hoću da kažem (nije moja misao, ali se s njom slažem) da se (još – e ovaj dodatčić je moj!) ljudsko ponašanje nije izmenilo ni približno onoliko koliki je napredak u tehnološkom razvoju. Ali to samo znači da ima da se radi i da treba na svaki način doprinositi da do poboljšanja dođe 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *