The Road – Put

Glavni glumac ovog filma koji je, čini se, prošao prilično nezapažno kod publike (nema seksa niti golotinje) je proslavljeni Šumar iz Gospodara prstena, Vigo Mortensen. Film prikazuje hladno i pusto postapokaliptično stanje zemlje sa veoma malim brojem stanovnika. Taj mali broj preživjelih se bore na svaki način za hranu i gorivo. Oni koji su se izborili i sa sobom odlučili su da ostanu ljudi, dok su oni drugi poklekli i postali ljudožderi. Posebno simbolična (i potresna) je scena u kome Vigo sa svojim sinom pronalazi okovane ljude u podrumu koji služe drugima kao hrana za crne dane.

Dok hodaju prema toplijem jugu, otac se prisjeća ranijeg sretnijeg perioda života i svoje žene. Sin uči neke termine i pojmove koji su u ovakvom vremenu potpuno izgubili smisao. Tokom njihovog putovanja nailaze na lopova i skitnicu. Glavno pitanje je da li pomoći nekom drugom na uštrb svoje sudbine? Dok stižu na obalu juga, susreću druge ljude, otac umire a sin pronalazi dugo traženi Put.

Iako na težak i nepopularan način, film zaista dodiruje osnovna pitanja današnjice: nedostatak resursa svih vrsta, prije svega goriva i hrane. Kako će se svaki pojedinaca ponašati u suočavanju sa nestašicom? Da li će altruizam nestati onda kada se vaš špajz isprazni? Ko je dostojan i vrijedan da mu se pomogne? Postoje li još uvijek ljudi ili su se svi oko nas pretvorili u ljudoždere? Šta je sa izrabljivanjem drugog od strane bogatijeg poslodavca? Koliko daleko smo zaista od ovakvog oblika apokalipse dok mislimo da se nismo ni primakli sudnjem danu? Iznade svega, da li ćemo pronaći pravi put  i gdje se on nalazi? Zanimljivo je da je Isus iz Nazareta definisao sebe kao „Put“ i da su njegovi sledbenici prvih vijekova tako nazivali i svoju ideologiju – tek kasnije su njihovi protivnici skovali termin hrišćanstvo.  Sva ova i mnoga druga pitanja, čine ovaj nepopularno urađeni film vrijednim gledanja onom koji može da podnese tragediju i užas nečovještva.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hbLgszfXTAY&fs=1&hl=en_US]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *