Kad početi sa seksualnim vaspitanjem djece?

Dvije priče ili još bolje dva izvještaja o sličnim događajima koji su se desili na dvije suprotne strane svijeta, u dva različita religiozna okruženja, su me potakla da napišem par riječi o ovom što stoji naslovu. Prvu priču sam pročitao u dnevnim novinama, a drugu sam dobio mailom.

Priča 1

Halid (5. godina) i Hala (3. godine) najmlađi su zaručeni par u Siriji. Njihovi roditelji su već kupili burme i dogovorili vjenčanje za deset godina. ” Znamo da postoji mogućnost da Halid i Hala promijene mišljenje u budućnosti, ali smo svjesni i toga da su vrlo sretni,” rekao je dječakov otac Juma.

Dječak se u Halu zaljubio na prvi pogled, a nakon ljetovanja gdje su se i upoznali, odbio je ići u vrtić sve dok mu se Hala nije pridružila. I dok bi mnogi roditelji to pripisali dječijem hiru, Halidovi majka i otac su nazvali Halinu majku i upitali je za mišljenje.

“Halina majka nas je iznenadila rekavši kako je Hala, otkako se rastala od Halida, vrlo nesreta i povučena te da bi oni bili sretni da se djeca zaruče,” priča Juma.

Priča 2

Alfie Patten (13), najmlađi je otac na svijetu. Dobio je kćer s djevojkom Chantelle Steadman koja ima samo 15 godina. Tako su postali najmlađi roditelji na svijetu. Dječačić iz Eastbornea u Velikoj Britaniji tvrdi kako će biti dobar otac te dodaje kako mu je pva noć očinstva bila lakša no što je mislio da će biti. Beba spava s majkom u sobi a zajedno mijenjaju pelene. Kažu da im je cilj pokazati svima kako mogu biti uzorni roditelji te kako će njihova kćer imati prekrasnu budućnost.

Neće živjeti sami već kod roditelja Chantelle Steadman budući da nemaju novca za vlastiti stan. Javnost i političari odmah su reagovali na ovaj slučaj zgražajući se te ističući kako se u budućnosti moraju spriječiti ovakvi slučajevi. Socijalna služba je izrazila zabrinutost zbog godina roditelja te su obećali pomoć. Bilo kako bilo, ovo su službeno najmlađi roditelji na svijetu.

???

Stručnjaci koji rade sa tinejdžerima su odavno primijetili nešto što je na engleskom dobilo ime “age compression,” ili u prevodu “sabijanje doba.” Ovaj termin obilježava činjenicu da se sve mlađi i mlađi ponašaju kao da su mnogo stariji, što se posebno oslikava na seksualnom području: prerani ulazak u seksualne odnose te priče slične gore opisanim (popularna lutka Barbie, po pitanju seksualnog odgoja nanijela je mnogo više štete nego koristi zbog izraženog seksipila kojeg prerano ubacuje u svijet malih djevojčica). Mnogi za ovakvo stanje optužuje prije svega medije kojima su djeca izložena. Ali mislim da se i ovdje može poći onim starim tragom i doći do porodice kao izvora dobra i zla za većinu ove i svake druge djece. Naravno, ne postoje porodice bez problema niti savršeni roditelji, ali možda bi pitanje “Ko treba da se bavi seksualnim vaspitanjem djece?” donijelo više odgovora na ove i slične probleme nego bilo šta drugo. U svakom slučaju, moj poziv je da svoju djecu sačuvate daleko od obe ove priče (i u teoriji i praksi) te se potrudite da im djetinjstvo što duže potraje, kao što je to nekad bilo.

One thought on “Kad početi sa seksualnim vaspitanjem djece?

  1. Samo kada si spomenuo lutke… ja već sada razmišljam kako ću da motivišem ćerku da ima samo “normalne” lutke. Nisi spomenuo, a mislim da je mnogo veći štetan uticaj lutaka “Bratz” ( http://www.bratz.com/ ) te lutke po izgledu više liče da se bave najstarijim zanatom na svetu nego da izgledaju nevino kao mnoge druge danas ne toliko popularne lutke.
    Kada sam pogledao malo po internetu našao sam veliki izbor lutaka i mogu reći da je velika većina “normalnih” lutaka, dok je ovih uvrnutih mali procenat – uporedite to sa vašom lokalnom radnjom i videćete šta se najviše prodaje, iako čega postoji više.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *