Happy Halloween … ili možda nije?

Kakvo je značenje šupljih i osvijetljenih tikvi demonskih lica, mrtvačkih glava, utvara i vještica, koje se vezano uz Halloween pojavljuju u trgovinama? Leksikon kaže: od staroeng. halow „sveti“ i eve „predvečer“, dan prije svih svetih; na britanskim otocima i u SAD-u predveče (31. oktobra) obilježava se takođe katolički praznik, dan Svih svetih.
Simbol Halloweena u SAD-u je „Jack-o-lantern“ (noćni stražar), izbušena tikva demonskog lica u koju se stavi upaljena svijeća. Korijeni sežu do keltske paganske religije i druida. Druidi su, između ostalog, bili keltski sveštenici, vjerski velikodostojnici, vračari i čarobnjaci, koji su sijali strah Galijom, ali prije svega Engleskom, Škotskom i Irskom. Praktikovali su razne vrste ritualnih ubistava, kod kojih bi tako ljude zatvarali u ogromna slamnata ili vrbova pletiva te ih žive spaljivali kao žrtveni dar bogovima.
Druidi su od preplašenih i nevinih ljudi tražili da im se 31. oktobra u ponoć preda dijete, dječak ili djevojčica, kao žrtva njihovom bogu Samhainu, kako bi ga umilostivili i kako bi im on zajamčio blagostanje. Očistili bi tikvu i u nju stavili svjetlo. Zapalili bi ju i postavili na prag vrata odabranih kuća. Kad bi se Druidi vraćali k tim kućama i ne bi našli dijete, krvlju bi na vrata kuće nacrtali znak. Do jutra bi odgovorni članovi obitelji bili mrtvi.
U naše su vrijeme okultni običaji omiljeniji, kao i savremeno paganstvo. Tako vještice i čarobnjaci 31. oktobra slave jedan od svojih najvažnijih dana. Taj je dan u druidskoj godini predveče keltskog praznika Samhaina. Samhain je bog mrtvih. Halloween je, dakle, praznik Samhaina – boga mrtvih. Zaziva se taj bog i duhovi umrlih. Ako vjerujemo učenju Biblije, ona tvrdi da se ne javljaju mrtvi, već se na Halloween prizivaju demonski duhovi. To je novopaganska religija. Jedno od njenih najpoznatijih kultnih mjesta je Stonehenge u Engleskoj.
Naše vrijeme je vrijeme tolerancije i međusobnog poštovanja. Tebi tvoje, meni moje – ili ne diram te, ne diraj me. Ovakav pogled na sviejt je zasnovan na mišljenju da ne postoji apsolutna istina i da je sve svejedno i jednako. No sama logika ovo negira: ili je nešto tačno ili netačno; nemoguće je da jedna stvar bude u isto vrijeme (samo za različite ljude) i ispravna i pogrešna. Tako da prije nego počnete slavlje, ispitajte šta i koga u stvari slavite. Mogli biste se iznenaditi!

One thought on “Happy Halloween … ili možda nije?

  1. Postalo je uobičajeno da se Halloween obilježava već u vrtićima i u osnovnim školama, navikavajući djecu odmalena na neke oblike druženja sa okultizmom.
    Problem je i to što je relativno malo ovakvih tekstova (u odnosu na one koji propagiraju ove običaje) koji promiču zdrave biblijske poglede.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *