The Stoning of Soraya M

Iran je veoma često u žiži svjetske javnosti iz razno raznih razloga. Film Kamenovanje Soraje M vraća fokus kamere na ovu zemlju. Ovo je istinita priča (malo izmijenjena) o iranskoj ženi Soraji, koju njen muž Ali lažno optužuje za preljubu. Film je zasnovan na knjizi francusko-iranskog autora i novinara Freidoune Sehbjama, koji je čuo o smrti Soraje kamenovanjem (zakonska kazna za preljubu u Iranu) od Sorajine tetke Zahre. 
Film prikazuje kako šovinizam, religiozni fundamentalizam i patrijarhat mogu naginjati ka gušenju i zlostavljanju – pa čak i ubistvu. Film podiže brojna pitanja od ljudskih prava do tumačenja svetih spisa, dok realno prikazuje tragičnu priču jedne žene.

Pitanje hermeneutike (tumačenja) je pitanje ne samo religioznih krugova nego je ono jedno od polja na kome se ukršta najviše filozofskih mačeva u poslednjih dvadesetak i kusur godina. Kako pročitati ono što piše i da li ispravno čitamo ono što je napisano, u nekim slučajevima postaje tako krucijalno i odlučujuće po život ne samo naš, nego i drugih ljudi oko nas. Takođe, pitanje autoriteta (kako religioznih tako i političkih) koji se bori sa publikom i sa sobom, iako je odavno zbačen u postmoderni, i dalje traži pravi odgovor i realnu primjenu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uWbdn5YfMJs&fs=1&hl=en_US]

No možda najveću paralelu ovaj film povlači između vrijednosti istoka i zapade, slobode i načela, kamenovanja i promiskuiteta, AIDS-a i burke. Sa jedne strane, on je nastavak kritike (ne uvijek ispravne) jednog pogleda na svijet od strane drugog koji osim „slobode“ nema baš mnogo više da ponudi. Vjerovatno ni ovo nisu prava poređenja, ali svako od nas konstantno bira i neizmjerno je važno napraviti pravi izbor, iskoristiti slobodu koju imamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *