LICA ISUSA HRISTA: Svjetlo svijeta

Isus je bez sumnje najznačajnija ličnost u istoriji svijeta. Njegov uticaj je i danas aktivan. Djelovanje ovog Čovjeka bilo je tako neuporedivo, rašireno i trajno da svako treba da uloži trud da u potpunosti sazna ko je On bio, šta je mislio i govorio o sebi i šta je želio da ostvari. Izbjegavati Isusa znači odbacivati zov istorije i poziv koji usmjerava racionalnom razmišljanju.

Mnoštvo ljudi se guralo da vidi ovu sliku Hrista. Ona je bila na svjetskoj turneji. Jedan posmatrač je rekao, „ogromno mnoštvo je stajalo u tihom čuđenju, mnogi u obožavanju, kao da su vučeni magnetom kome se nisu mogli oprijeti.” Naslikao ju je Holman Hunt u XIX vijeku, to je jedna od najčuvenijih slika Isusa, reprodukovana bezbroj puta.
Isus, okrunjen trnjem i noseći lampu, stoji vani u noći, kucajući na zatvorena vrata koja su prekrivena korovom. Čuvena slika Holmana Hunta je puna simbolizma, ali glavna ideja o Isusu koji kuca na vrata je uzeta iz jednog teksta biblijske knjige Otkrivenje…
„Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime i on sa mnom“ (Otkrivenje 3:20).
Holman Hunt je kasnije objasnio značenje nacrtanog simbolizma: „Zatvorena vrata su tvrdoglavno zatvoreni umovi; korov nastaje svakodnevnim negiranjem; slijepi miš koji leti samo u tami je prirodni simbol neznanja…“ Lampa koju Isus nosi odnosi se na Isusov opis samog sebe kao „svjetlo svijetu“, što je i ime slike. Slika je bila tako važna ovom slikaru da ju je slikao tri puta, u različitim periodima svog života, i kaže da je rad na njoj prvi put njega učinilo sledbenikom Isusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *