Limitless – Bez granica

Znam, znam … Većina će vas reći kako sam uveliko zakasnio jer je ovaj film bio svjež negdje u trećem mjesecu ove godine. Tim bolje: vjerujem da vas je većina pogledala i da znate o čemu govorim tako da mogu preskočiti opis radnje i glavnih likova. (Dobro, priznajem, gledao sam tek nedavno)

Svijet je oduvijek želio heroja, nije važno na koji način on nastaje. Bilo da je u pitanju posebna super osobina (leti, skače, ledi) ili da ima super inteligenciju, super pamćenje – kao što je slučaj u ovom filmu. Ove fantastične mogućnosti dolaze od jedne male pilule. Neki govore o negativnom promovisanju ilegalnih droga putem ovog filma.

Ono što ovaj film čini zanimljivim jeste još jedno istraživanje ličnog identiteta: da li sam ja onaj koji se najboljim prikazujem ljudima oko sebe ili sam stvarni ja onakav kakav sam? Kojeg od mojih lica i naličja ljudi radije prihvataju? Kakve su to neophodne promjene potrebne da bi se čovjek uklopio u zajednicu i gdje se „alati“ za tu promjenu mogu pronaći?

http://youtu.be/THE_hhk1Gzc

I na kraju, glavna tematika: razvijanje maksimalnog kapaciteta pojedinca. Kao što postoje dva pogleda na porijeklo čovjeka, tako se i za razvojem traga na dva kolosjeka. Čini se da je film bliži evolutivnom procesu (prevazilaženje prepreka, borba za opstanak, najjači i najsposobniji preživljava…) nego rješenju koje daje religija (moramo biti spašeni umjesto da se sami spasimo). Do sada su nam govorili kako koristimo samo 8% našeg mozga. U filmu su ustvrdili da je taj procenat 20. Kako god, svi smo svjesni da možemo bolje. No pitanje ostaje da li je glavni promašaj čovjeka na polju inteligencije ili na polju morala? Svako neka potraži odgovor za sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *